Search This Blog

Friday, July 27, 2012

Οικονομική κρίση: Δυστυχώς εξακολουθούμε να μη μαθαίνουμε από τα λάθη μας

Κάποιοι εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται ότι η οικονομική κρίση απαιτεί την εξυγίανση του κράτους και ότι η εξυγίανση δεν είναι κάτι που αφορά τους άλλους ώστε εμείς να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτά που πάντα κάναμε.

Οι ειδήσεις καταδεικνύουν ότι ως κοινωνία έχουμε χάσει την ικανότητα να βρίσκουμε ορθές λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν:

1.      Η εφημερίδα Πολίτης δημοσίευσε στις 19.7.12 ότι με πρόταση νόμου που κατέθεσαν ομάδα βουλευτών επιχειρείται η παραχώρηση του δικαιώματος σε οικογένειες με τέσσερα παιδιά, ανεξάρτητα αν είναι μόνο αγόρια, ο μεγαλύτερος αδελφός να υπηρετεί θητεία 14 μηνών.  Οι έντιμοι βουλευτές είμαι σίγουρος ότι θα βρουν πολλά επιχειρήματα να στηρίξουν την απόφασή τους, μεταξύ άλλων ότι αδικούνται οι πολύτεκνες οικογένειες που δεν έχουν μόνο αγόρια σε σχέση με εκείνες που έχουν. Η ουσία του θέματος, όμως, είναι ότι η στρατιωτική θητεία είναι ατομική υποχρέωση και όχι οικογενειακή. Η ορθή προσέγγιση θα ήταν να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να καταργηθούν όλες οι υφιστάμενες ανόητες εξαιρέσεις και να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα της άμυνας και της στρατιωτικής θητείας. Η ορθή προσέγγιση θα ήταν να σταματήσουν να υποστηρίζουν κοινωνικές ομάδες που απαιτούν στήριξη και εξαιρέσεις ώστε να παρασιτούν  εις βάρος των υπολοίπων. Η τεκνογονία χρειάζεται όντως να ενθαρρυνθεί σε αυτόν τον τόπο. Περισσότερο για εκείνους που θα κάνουν παιδιά, παρά για εκείνους που έχουν ήδη κάνει. Στήριξη χρειάζονται και οι φτωχοί. Σίγουρα όμως, όχι μέσω της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας! Εάν παραδεχόμαστε ότι η στρατιωτική θητεία επιβάλλει άδικα κόστη στους στρατιώτες και τις οικογένειές τους, τότε η λύση είναι να φροντίσουμε οι στρατιώτες να αμείβονται αξιοπρεπώς ή/ και να τυγχάνουν εκπαίδευσης που θα τους βοηθήσει στην υπόλοιπη ζωή τους. Με αυτόν το τρόπο η στρατιωτική θητεία θα παύσει να αποτελεί καταναγκαστική εργασία ώστε οι διάφοροι να αναζητούν εξαιρέσεις. Ίσως μάλιστα, να βοηθήσει ώστε αυτός ο τόπος να αποκτήσει πραγματικές αμυντικές ικανότητες σε σχέση με τις απαιτούμενες.
2.    Η εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 21.7.2012, δημοσίευσε σε άρθρο της με τίτλο «Ψαλίδι στα δημόσια βοηθήματα» ότι αφού η κυβέρνηση αύξησε τις δαπάνες σε δημόσια βοηθήματα από 17.000 λήπτες και €98 εκατομμύρια το 2005 σε 27.000 λήπτες και €240 εκατομμύρια το 2010, θα εφαρμόσει τώρα πρόγραμμα περικοπών, ώστε μεταξύ άλλων το ύψος του βοηθήματος να είναι κάτω από το ύψος των συντάξεων και των κατώτατων μισθών ώστε αυτό να μην αποτελεί αντικίνητρο για εργασία.  Παράλληλα θα διενεργούνται πιο αποτελεσματικοί έλεγχοι που λογικά θα πρέπει να αναμένει κανείς ότι θα αυξήσει το διοικητικό κόστος ...και τις ανάγκες στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών. Η κίνηση της κυβέρνησης όντως θα αποτελούσε ορθή κίνηση εάν αυτά γίνονταν σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης όταν οι εξαρτώμενοι πλέον από τα δημόσια βοηθήματα θα μπορούσαν όντως να βρουν εργασία.  Όπως έγραψα και παλαιότερα, η κατάργηση όλων των βοηθημάτων και η αντικατάστασή τους με δάνεια θα είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
3.      Η τρόικα, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα μειώσουν τους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα αφού έτσι χρειάζεται να γίνει. Γιατί όμως να μη μειώσουν και τις υπόλοιπες δεσμεύσεις του κράτους; Γιατί δηλαδή οι επιχειρηματίες των αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων ή αφαλατώσεων ή των κτιρίων που ενοικιάζει το δημόσιο θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις ή ενοίκια που συμφωνήθηκαν για τα επόμενα πολλά χρόνια; Κάποιοι Υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι έτρεχαν να αυξήσουν τις ταρίφες λίγο πριν υπογραφούν τα πρώτα συμβόλαια. Τώρα το μόνο που τους απασχολεί είναι οι μισθοί στο δημόσιο.
4.  Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να καταργηθεί η χρέωση μέγιστης ζήτησης για τους μεγάλους καταναλωτές διότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ακριβό. Το μόνο που δεν εξετάζουν είναι ποιος θα πληρώνει το κόστος της εποχικότητας στη ζήτηση ηλεκτρισμού. Η ορθή λύση δεν είναι η κατάργηση της χρέωσης μέγιστης ζήτησης και η μετακύλισή της στους υπόλοιπους καταναλωτές, ωσάν και για εκείνους το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι ακριβό. Η ορθή λύση είναι η διακύμανση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος ανάλογα με τη ζήτηση ώστε να παρέχονται κίνητρα για μείωση της μέγιστης ζήτησης και εξισορρόπηση της διακύμανσης στη ζήτηση. Ενόσω αυτό δεν μπορεί να γίνει, εκείνο που χρειάζεται είναι η αύξηση της χρέωσης μέγιστης ζήτησης!

Ούτε και οι προτάσεις για μείωση της φορολογίας στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι ορθές ενόσω λαμβάνονται ένα σωρό κρατικά μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας. Η ορθή λύση είναι η μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και η αύξηση της φορολογίας, ώστε να διατηρούνται τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας!


Επικαιροποίηση 15.9.2012: Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελευθέρου, η κυβέρνηση επανεξετάζει το θέμα των ενοικίων που πληρώνει το κράτος. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση, ενάντια σε πολύ ισχυρά ειδικά συμφέροντα, ώστε να έχουν αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολλά άλλα που θα έπρεπε να περικοπούν πριν αγγίξουν τους μισθούς του κόσμου. Όσο για τους αηδιασμένους και σοβαροφανείς Μαυρίδες και Μιχαηλίδες  αυτού του τόπου, φαίνεται πως δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αηδίας του κόσμου για όσους υποστηρίζουν ότι τα όσα στραβά συμβαίνουν στη δημόσια υπηρεσία, τη δημόσια παιδεία, τη δημόσια υγεία, την αστυνομία ή την εθνική φρουρά, τους ημικρατικούς οργανισμούς, τις τράπεζες ή την αγορά, οφείλονται στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι κύριοι είναι διατεθειμένοι να δεχτούν προσωρινές περικοπές στα ωφελήματά τους ώστε να συνεισφέρουν στην προσπάθεια κάλυψης των ζημιών που προκλήθηκαν από την οικονομική και πολιτική ολιγαρχία αυτού του τόπου. Τα χάλια μας όμως δεν πρόκειται να διορθωθούν εάν οι συντεχνίες σταματήσουν να απαιτούν ισονομία σε αυτόν τον τόπο. Τα χάλια μας θα διορθωθούν όταν αφού αυτοί που ευθύνονται λογοδοτήσουν και υποστούν τις συνέπειες για τα λάθη και τις παραλήψεις τους, υπάρξουν οι απαραίτητες θεσμικές και νομοθετικές ρυθμίσεις (για τις οποίες υπεύθυνοι θα έπρεπε να είναι ο κ. Μαυρίδης και η παρέα του) ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Επικαιροποίηση 11.12.2012:  Δυστυχώς τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς. Τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μία χώρα εν καιρώ ειρήνης από την κατάργηση προνοιών του συντάγματος στη βάση του δικαίου της ανάγκης; Δεν επικαλέστηκαν όμως το δίκαιο της ανάγκης για να περικόψουν πληρωμές σε άλλες συμβατικές υποχρεώσεις του κράτους πλην των μισθών και των κοινωνικών παροχών! Η παράληψη αυτή είναι το ίδιο τυχαία όπως είναι και η παράληψη αύξησης των φόρων στα πούρα. Η κυβέρνηση Χριστόφια συνεχίζει να επιμένει ανεύθυνα ότι φταίνε περισσότερο όλοι οι άλλοι. Η αντιπολίτευση επικρίνει, περισσότερο  από οτιδήποτε άλλο, το μοναδικό ίσως μέτρο για τη δίκαιη κατανομή των βαρών από τις πρωτόγνωρες οικονομικές ζημιές: Την αύξηση της φορολογίας στην ακίνητη ιδιοκτησία. Οι δεινόσαυροι του ΔΗΚΟ επιμένουν ότι η θεσμική διάπραξη ποινικών αδικημάτων ρουσφετιού από μέρους τους αποτελεί καλή πρακτική μέριμνας προς παραπονούμενους πολίτες και ότι οι άλλοι είναι χειρότεροι! Υπάρχουν καλύτερες λύσεις; Υπάρχουν.  Δυστυχώς, δεν τις εκπροσωπεί κανένας υποψήφιος Πρόεδρος. Ούτε καν η ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. :(