Search This Blog

Wednesday, August 13, 2014

Η Ενδέκατη Εντολή

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Γιάννη Παναγιώτου δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου στο Φιλελεύθερο. Εκφράζει τη δική του ερμηνεία της ενδέκατης εντολής στην οποία αναφέρεται το ομώνυμο τραγούδι του Γκάτσου: «Ο άνθρωπος δε δικαιούται να παραμένει αδιάφορος για την αδικία...». Μεγάλες κουβέντες από ένα νέο πολιτικό που προέρχεται από ένα χώρο που όταν του δόθηκε η ευκαιρία καθιέρωσε τον νεποτισμό, το ρουσφέτι και την διαπλοκή ώστε να μην αδικούνται οι οπαδοί του...αδιαφορώντας εάν αδικούνταν όλοι οι άλλοι!

Δεν ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω τι σκεφτόταν ο Γκάτσος όταν έγραφε το τραγούδι του αλλά ο ίδιος προειδοποιεί ότι «την Ενδεκάτη Εντολή την ξέρουν μόνο οι τρελοί και όλοι της γης οι σκλάβοι». Η δική μου συμβουλή προς τους νεότερους:
Δεν χρειάζεται να γίνετε ούτε τρελοί ούτε σκλάβοι. Διαλέξτε τις μάχες που μπορείτε να κερδίσετε και μην εμπιστεύεστε ούτε πολιτικούς ούτε σωτήρες. Απλά φροντίστε να είσαστε σε θέση να δίνετε καμιά μάχη για να προστατέψετε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες σας  αποτρέποντας κάποιες αδικίες εναντίον σας. Όσο για τους πολιτικούς με τις μεγάλες κουβέντες, απλά κρίνετέ τους από το βαθμό επιτυχίας τους να επιφέρουν εκείνα που διακηρύσσουν.

Ευθύνες για το ποιος φταίει μπορούν να αποδοθούν στους ηγέτες, στην κοινωνία, στον λαό και στην πολιτεία, όπως καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Παναγιώτου.  Κάποιοι όμως φέρουν ποινικές ευθύνες ενώ κάποιοι άλλοι έχουν μάθει να παίρνουν δανικά χωρίς να τα επιστρέφουν.


Ο κάθε πρόεδρος Παναγιώτου θα τιμούσε τους ψηφοφόρους του εάν φρόντιζε να διορθωθούν αυτά τα απλά, χωρίς να επιχειρεί να φορτώσει στον απλό κόσμο τις ευθύνες των πραγματικών υπαίτιων.