Search This Blog

Tuesday, May 19, 2015

Όχι κύριε Γενικέ Εισαγγελέα: Εμείς δεν επιδιώκουμε την παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα απλά επειδή σας συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα.

Εξέφρασα τις αμφιβολίες μου για τον ορθολογισμό της επιλογής  του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα όταν αυτός διορίστηκε καθώς και την απαρέσκειά μου για τις απαράδεκτες προσπάθειες παρέμβασης από διαφόρους, και ιδιαίτερα του Προεδρικού, στις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα.  Αυτό όμως δεν προερχόταν ούτε από κάποια χαιρεκακία ή προσωπική αντιπάθεια για τον Βοηθό ΓΕισ, ούτε από κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια για τον ΓΕισ. Ούτε με αποτρέπει να εκφράσω την δυσαρέσκεια μου και τη διαφωνία μου αυτή την φορά με την διαφαινόμενη απαράδεκτη τακτική εξόντωσής του Βοηθού ΓΕ από τον Γενικό Εισαγγελέα, που παραπέμπει σε προσωπικές διαφορές αντί στην αναμενόμενη ευαισθισία για θέματα χρηστής διοίκησης ή άμεμπτης δικαιοσύνης.

Οποιοσδήποτε έχει ποτέ άδικα καταδιωχθεί (ακόμη και πριν τον Χριστό ή τον Σωκράτη), γνωρίζει ότι μία προσφιλής τακτική των δολοπλόκων συκοφαντών αυτού του κόσμου είναι αφού εκνευρίσουν και εξοργίσουν το θύμα τους, να ανάγουν πλέον το θέμα αντίδρασης και συμπεριφοράς του ως το μείζον θέμα, παρεκτρέποντας τις συζητήσεις και τις εξετάσεις από την ουσία της διαφοράς. Γνωρίζει επίσης την προσφιλή τακτική κακόδικων δικαστών να εκδίδουν αποφάσεις σε ερωτήματα άσχετα με εκείνα που κλήθηκαν να δικάσουν ή να μην εξετάζουν κάποια από τα ενοχλητικά επιχειρήματα των διαδίκων για να μπορούν αιτιολογήσουν τις αποφάσεις τους. Ο κάθε Κύπριος γνωρίζει επίσης, ότι στις πλείστες περιπτώσεις τα αξιώματα σε αυτόν τον τόπο δεν απονέμονται με βάση την αξία αλλά με διάφορα άλλα αλλότρια κίνητρα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η ουσία των ζητημάτων είναι:
  1. Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είναι όντως ένοχος για αυτά που αρχικά κατηγορήθηκε;
  2. Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει όντως καταχραστεί την εξουσία του ευνοώντας κάποιους (άσχετα κατά πόσο αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα ή όχι) και πως δημιουργείται πλέον ελεγκτικός μηχανισμός αναφορικά με την αιτιολόγηση των αποφάσεών του ή τον έλεγχο της άσκησης της εξουσίας του ώστε αυτό να αποτελεί πλέον ποινικό ή άλλο αδίκημα;

Εάν δηλαδή ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δεν αποδειχθεί ένοχος ενώπιον δικαστηρίου για όσα του καταλογίστηκαν τηλεοπτικώς από τον Γενικό Εισαγγελέα, αυτός θα πρέπει να παυθεί λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς απέναντι σε εκείνους που τον κατηγόρησαν, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του; Και εάν οι κατηγορίες του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ευσταθούν, αυτές δεν πρέπει να εξεταστούν επειδή κατά την άποψη υφιστάμενων εισαγγελέων δεν αποτελούν ποινικά αδικήματα;


Κατά συνέπεια, αντί ο Γενικός Εισαγγελέας να συμπεριφέρεται όπως ακριβώς θα συμπεριφερόταν οποιοσδήποτε εγωκεντρικός δολοπλόκος προϊστάμενος προσπαθούσε να προστατευτεί από τις ενοχλητικές αποκαλύψεις ενός υφιστάμενού του καταχρώμενος την εξουσία του, θα πρέπει να φροντίσει να προστατεύσει το κύρος του θεσμού που υπηρετεί και να δώσει πειστικές απαντήσεις στην ουσία της διαφοράς. Δύσκολα πράγματα, αλλά τους Γενικούς Εισαγγελείς για αυτά τους χρειαζόμαστε.