Ένας από τους βασικούς ρόλους του κράτους είναι η διαχείριση των δημοσίων αγαθών όπως οι δρόμοι, το φυσικό περιβάλλον, η ποιότητα του αέρα και των νερών, η κοινή ησυχία, και η αποτροπή της επιβολής αρνητικών επιπτώσεων και εξωτερικών κόστων στους υπόλοιπους πολίτες από τις δραστηριότητες κάποιων άλλων. Συχνά διερωτώμαι γιατί ενώ υπάρχουν θεωρητικά όλοι οι απαραίτητοι νόμοι (πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης), και το κράτος απορροφά ένα σημαντικό μέρος του πλούτου που παράγεται σε αυτόν τον τόπο, επικρατεί τόσο μεγάλη αταξία στη διαχείριση των δημοσίων αγαθών του;
Οι λόγοι μπορούν ίσως να αποκαλυφθούν με τη χρήση ενός πραγματικού παραδείγματος: Το πρατήριο πετρελαιοειδών της εταιρείας Πετρολίνα στη Λεωφόρο Κυριάκου Μάτση στους Αγίους Ομολογητές στη Λευκωσία, προσφέρει στους πελάτες του, επιπρόσθετα των υπηρεσιών προμήθειας καυσίμων, υπηρεσίες πλυσίματος και καθαρισμού αυτοκινήτων. Οι υπεύθυνοι του πρατηρίου θεωρούν ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να απορρίπτουν τις σκόνες που απορροφούν από τα αυτοκίνητα των πελατών τους επί πληρωμή είναι αυτός: Φιλμάκι από την καθημερινή διεργασία απόρριψης της σκόνης από το καθάρισμα αυτοκινήτων , ενώ τα ξεπλύματα από τα αυτοκίνητα και τις σκληρές επιφάνειες του πρατηρίου διοχετεύονται καθημερινά στους παρακείμενους δρόμους: Η καθημερινή απόρριψη των υγρών αποβλήτων του πλυντηρίου. Επιπρόσθετα προσφέρουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να ελέγχουν την πίεση των ελαστικών τους και να την επιβεβαιώνουν με ηχητικό σήμα επί εικοσιτετράωρου βάσεως (θα τοποθετήσω το ηχητικό σήμα εδώ όταν βρω την ευκαιρία παρόλο που είμαι σίγουρος ότι ξέρετε για πιο πράγμα μιλάω). Επειδή οι δραστηριότητες πλυσίματος αυτοκινήτων φαίνεται να είναι αρκετά πετυχημένες συνεχώς επεκτείνονται. Ως αποτέλεσμα της έλλειψης χώρου στο πρατήριο οι ιθύνοντες αποφασίζουν ότι μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες αποθήκευσης πετρελαιοειδών και εκτός πρατηρίου επί των δημοσίων οδών: Φωτογραφία από την ολονύκτια στάθμευση βυτιοφόρου πετρελαιοειδών σε δημόσιο δρόμο . Ως γείτονας του Πρατηρίου, είναι φυσιολογικό να ενοχλούμαι και να ανησυχώ για τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων αυτών στην υγεία και την ασφάλεια των μελών της οικογένειάς μου και των συμπολιτών μου. Αφού οι προσωπικές επαφές μαζί τους και την εταιρεία που εκπροσωπούν δεν καρποφόρησαν για σειρά ετών, αποφάσισα να απευθυνθώ στις «αρμόδιες αρχές»: Η επιστολή μου προς τη Δήμαρχο Λευκωσίας και άλλους. Οι απαντήσεις που πήρα συνοψίζονται ως: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ» : Η απάντηση του Δημοτικού Γραμματέα, Η απάντηση του Αρχηγού Αστυνομίας, Η απάντηση του Διευθυντή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας .
Γιατί άραγε; Γιατί οι υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας θεωρούν ότι η καθημερινή έκλυση σκόνης και μικροβίων, οι οσμές, οι κίνδυνοι πυρασφάλειας από την αποθήκευση πετρελαιοειδών σε δημόσιους δρόμους και ο αχρείαστος θόρυβος επί εικοσιτετραώρου βάσεως δεν αποτελούν δημόσια οχληρία; Γιατί για την αστυνομία δεν υπάρχει οτιδήποτε επιλήψιμο από τις πιο πάνω ενέργειες κάποιων που αποτελούν καθημερινές επιθέσεις εναντίον της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των συμπολιτών τους; Γιατί η Πυροσβεστική Υπηρεσία θεωρεί ότι δεν έχει αρμοδιότητα να εκφράσει άποψη επί θεμάτων που αποτελούν θέματα πυρασφάλειας; Πως είναι δυνατό σε ένα πρατήριο πετρελαιοειδών να υπάρχουν εμφανείς πολεοδομικές παραβάσεις, αφού κατασκευές εφάπτονται των συνόρων του οικοπέδου του, και να απαντούν σε ένα παραπονούμενο πολίτη ότι "κατέχει όλες τις απαιτούμενες πολεοδομικές άδειες"; Πως είναι δυνατό για ένα πρατήριο πετρελαιοειδών που καταγγέλλεται με βιντεοσκοπημένη μαρτυρία να απελευθερώνει δηλητήρια, να απαντούν σε ένα παραπονούμενο πολίτη ότι "το εν λόγω πρατήριο περιπολήθηκε επανειλημμένα, χωρίς να παρατηρηθεί οτιδήποτε το επιλήψιμο που να εμπίπτει στις αρμοδιότητες της αστυνομίας";
Αυτή τη φορά, ήταν η δική μου σειρά. Σκεφτείτε όμως τα γιατί, επειδή η επόμενη φορά μπορεί να είναι η δική σας.
"Experience should teach us to be most on our guard to protect liberty when government purposes are beneficial. Men born to freedom are naturally alert to repel invasion of their liberty by evil-minded rulers. The greater dangers to liberty lurk in insidious encroachment by men of zeal, well-meaning but without understanding", Justice Louis Brandeis, Olmstead v. United States, 277 U.S. 479 (1928)
Search This Blog
Wednesday, September 1, 2010
Monday, June 7, 2010
Η οικονομική κρίση αποτελεί μοναδική ευκαιρία εξυγίανσης του κράτους
Η οικονομική κρίση που διανύουμε αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την εξυγίανση του κράτους. Το πρόβλημα είναι ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά πράγματα για το ρόλο της κυβέρνησης. Πολλοί νομίζουν ότι η κυπριακή οικονομία θα ήταν καλύτερη χωρίς τις "ψηλές" αμοιβές και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Δε συμφωνώ. Εγώ λέω ότι η Κύπρος χρειάζεται καλύτερους δημόσιους υπαλλήλους από αυτούς που έχουμε σήμερα. Για να τους κερδίσει θα πρέπει να τους προσφέρει τα κατάλληλα κίνητρα. Σίγουρα όμως χρειάζεται λιγότερους. Άλλοι νομίζουν ότι οι επενδύσεις είναι καλύτερες δαπάνες από τις λειτουργικές. Όχι απαραίτητα. Το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι κατά πόσο συνεισφέρουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και όχι το είδος τους. Περισσότερες απόψεις μου μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Η οικονομική κρίση αποτελεί μοναδική ευκαιρία εξυγίανσης του κράτους. Οι κοινωνίες μπορούν να προοδεύουν όταν συλλογικά μπορούν να εκτιμήσουν σωστά τι είναι προς το συμφέρον τους και τι δεν είναι. Εδώ και αρκετό καιρό συναντώ και συνομιλώ με ανθρώπους τους οποίους νοιώθω την ανάγκη να προειδοποιώ: Προσέχετε τι εύχεστε διότι ίσως πραγματοποιηθεί.
Friday, February 26, 2010
Οι ξένοι εργάτες στην Κύπρο
Πριν από 18 ολόκληρα χρόνια, κάποιοι από εμάς είχαν το κουράγιο να προειδοποιήσουν για τις συνέπειες της μαζικής εισαγωγής ξένων εργατών χαμηλού μορφωτικού επιπέδου: Η εισαγωγή ξένων εργατών κι'η οικονομική ανάπτυξη. Σήμερα, με την πρώτη οικονομική ύφεση, τρέχουν όλοι να προλάβουν τις συνέπειες του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Σηκώνουν όλοι τα χέρια ψηλά, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, και για πάσα νόσο αυτού του τόπου, πέραν των πλούσιων ξένων ιμπεριαλιστών, φταίνε τώρα και οι φτωχοί ξένοι εργάτες. Εσείς τι νομίζετε; Γράψετε ένα σχόλιο ή/ και ψηφίστε στις ερωτήσεις πιο κάτω.
Sunday, January 24, 2010
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο έχουν την τελευταία δεκαετία αυξηθεί ραγδαία. Οι κοινωνικοί φορείς δεν έχουν αξιοποιήσει για το θέμα αυτό το μηχανισμό της δημόσιας διαβούλευσης που προσφέρεται με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Εν.: Μόνο ένας!!!
Την παρέμβασή στη δημόσια διαβούλευση μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ: Η παρέμβασή μου.
As ελπίσουμε ότι στο θέμα της συγκράτησης των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος η νέα ΡΑΕΚ θα είναι πιο αποτελεσματική από την προηγούμενη.
Εσείς τι νομίζετε; Γράψετε ένα σχόλιο ή/και ψηφίστε στις ερωτήσεις πιο κάτω.
Την παρέμβασή στη δημόσια διαβούλευση μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ: Η παρέμβασή μου.
As ελπίσουμε ότι στο θέμα της συγκράτησης των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος η νέα ΡΑΕΚ θα είναι πιο αποτελεσματική από την προηγούμενη.
Εσείς τι νομίζετε; Γράψετε ένα σχόλιο ή/και ψηφίστε στις ερωτήσεις πιο κάτω.
Subscribe to:
Posts (Atom)