Search This Blog

Friday, December 20, 2013

Ο Αντρέας Ι. Οικονομίδης

Ο πατέρας μου, Αντρέας Οικονομίδης, συμπλήρωσε τον κύκλο της ζωής του και μας άφησε χρόνους στις 8.12.2013 σε ηλικία 86 ετών. Ο επικήδειος λόγος που ένιωσα την ανάγκη να συντάξω και εκφωνήσω, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εργασίες μου μέχρι σήμερα: Ο Αντρέας Οικονομίδης


Αιωνία του η μνήμη.

Sunday, October 6, 2013

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Κύπρου έχει λέει τη στήριξη του Κεντρικού Τραπεζίτη της Ε.Εν.

Πριν κάμποσα χρόνια όταν κάποιοι έθεταν θέμα για την ανάγκη βελτίωσης της εικόνας των δημοσίων υπαλλήλων στην ευρύτερη κοινωνία ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ απαντούσε ότι οι Πρόεδροι Α ή Β της Δημοκρατίας είχαν σε αριθμό περιπτώσεων συγχαρεί τη Δημόσια Υπηρεσία για τα επιτεύγματά της και το θέμα έκλεινε.

Ανάλογη στάση τηρούσαν και διάφοροι άλλοι για άλλα θέματα σε σχέση π.χ. με τις υποχρεώσεις της Κύπρου έναντι της Ε.Εν. και τη διεκδίκηση των εθνικών συμφερόντων της. Κάποιοι μάλιστα αυτο-βαυκαλίζονταν για την επιτυχημένη Κυπριακή προεδρία της Ε.Εν. και τα εύσημα που της απόδωσαν διάφοροι ευρωκράτες ...την οποία ακολούθησε ένα πολύ «ευρωπαϊκό» και «πετυχημένο» κούρεμα καταθέσεων.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πριν να υποβάλει υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. Όταν επέστρεψε οι διάφοροι κρετίνοι αυλοκόλακές του γύριζαν ανάμεσα στον κόσμο και διέδιδαν ότι αυτός ήταν αποδεκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι οι κομμουνιστικές παρακαταθήκες του δεν αποτελούσαν πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μας εξηγούσε ότι έχει πολιτικούς φίλους στην Ευρώπη που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τα οικονομικά μας προβλήματα (που οι ίδιοι σε μεγάλο βαθμό δημιούργησαν με τις πολιτικές τους αποφάσεις για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων χωρίς να μεριμνήσουν για τον περιορισμό των συνεπακόλουθων τεράστιων ζημιών στις Κυπριακές Τράπεζες).

Η τακτική αυτή, να επικαλούνται απλά την υποστήριξη διάφορων ισχυρών ώστε να αποφεύγουν να δίνουν πειστικές εξηγήσεις για την ουσία, συνεχίζεται από πολλούς και διάφορους σε διάφορες θέσεις και αξιώματα. Τελευταίο παράδειγμα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Είναι λέει πολύ ευχαριστημένος ο κ. Μάριο Ντράκι, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από τις αποδόσεις του.

Τα γράφω αυτά με την ελπίδα ότι αυτοί όλοι που εξακολουθούν να ασκούν εξουσία, ενώ συν-ευθύνονται για τα πάνδεινα αυτού του τόπου, θα αντιληφθούν την καταπίεση και απόγνωση που προκάλεσαν οι αποφάσεις και παραλείψεις τους ώστε να προσπαθήσουν, τουλάχιστον όταν απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό, να κτίσουν την απαραίτητη συναίνεση και ελάχιστη κοινή κατανόηση.  Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποκρισία: Οι δεξιοί χριστιανοδημοκράτες και φιλελεύθεροι προσπαθούν να σχεδιάσουν την οικονομία με εθνικοποιήσεις τραπεζών, στοχεύσεις για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, κυβερνητική στρατηγική και προγραμματισμό. οι αριστεροί κομμουνιστές έχουν προκαλέσει τα μεγαλύτερα δεινά στην εργατική τάξη από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση ενώ αρνούνται να αναγνωρίσουν και να διώξουν τη σήψη και διαφθορά στελεχών τους. οι περιβαλλοντιστές έχουν με τις θέσεις τους οδηγήσει τον τόπο στις πιο ακριβές τιμές ενέργειας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μη βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων και παράλογες επιχορηγήσεις προς όφελος διαφόρων «περιβαλλοντικών» επιχειρηματιών. οι σοσιαλιστές έχουν εγκλωβιστεί  σε εθνικιστικά αδιέξοδα και ξεπερασμένα συνθήματα.


Πρέπει να μπορέσουμε να διεξέλθουμε από αυτή την κρίση παραμένοντας άνθρωποι, με δημοκρατικές αξίες, κοινωνικές ευαισθησίες και δικαιοσύνη. Ο κ. Δημητριάδης θα επιστρέψει κατά πάσα πιθανότητα ως εύπορος συνταξιούχος του Κυπριακού κράτους κάπου στο Λονδίνο. Οι περισσότεροι από εμάς θα παραμείνουμε μαζί με τα παιδιά μας σε αυτόν τον τόπο μέχρι να κλείσουμε τα μάτια μας. Οι ζωή προσφέρει πολλές χαρές και ευκαιρίες. Δεν πρέπει να αφήσουμε την απύθμενη βλακεία που καθορίζει κάποιους μονόχνοτους να καθορίσει τη μοίρα μας.

Sunday, August 25, 2013

Χριστόφιας, Ορφανίδης και Σια

Ο πρώην Πρόεδρος δεν αποτέλεσε έκπληξη με την παράσταση που επέλεξε να δώσει ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής. Προσωπικά δεν περίμενα και τίποτα διαφορετικό από ένα Πρόεδρο και την παρέα του που εξακολουθούν να προσπαθούν να πουλήσουν κομμουνιστικές ουτοπίες παραγράφοντας, παρασιωπώντας, υποστηρίζοντας και ωραιοποιώντας τα εγκλήματα και τα αίσχη που διέπραξαν εις βάρος των πολιτών τους οι κυβερνήσεις της Σοβιετικής Ένωσης και άλλων κομμουνιστικών καθεστώτων.  Σίγουρα δεν τον περίμενα να σεβαστεί τους νόμους ή τους θεσμούς ως θέμα αρχής για ένα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άλλωστε ο Σωκράτης, που δέχτηκε την άδικη θανατική ποινή που του επέβαλαν, δεν ήταν ούτε πρόεδρος ούτε κομματάρχης.

Ούτε περίμενα ποτέ ότι ο κ. Ορφανίδης η ο οποιοσδήποτε άλλος κρατικός αξιωματούχος δεν επέλεξε την Κύπρο για να ζήσει, θα μπορούσε ποτέ να θέσει το κοινό καλό των Κυπρίων υπεράνω του προσωπικού του συμφέροντος.

Ούτε περίμενα ποτέ ότι οι πρώην δικαστές της ερευνητικής επιτροπής είναι αδέκαστοι και ανεξάρτητοι σοφοί. Οποιοσδήποτε έχει ποτέ συρθεί από την επίορκη αστυνομία ενώπιον κάποιου αχάπαρου δικαστή, μπορεί να αντιληφθεί τι λέω.


Εμείς όμως κύριε Χριστόφια, δεν επικαλεστήκαμε το αχρείο σύστημα, που εσείς δημιουργήσατε, για να γλυτώσουμε το τομάρι μας. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την έλλειψη νόμων και θεσμών, ακόμη και όταν αυτά υπολειτουργούν. Ούτε έχουμε την ευκαιρία να πηγαινοερχόμαστε σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, εν μέσω κρατικών αξιωμάτων, και να αφήνουμε ένα ολόκληρο κράτος να τα βγάλει πέρα με τα δικά μας λάθη και παραλήψεις, όπως ο κ. Ορφανίδης.

Sunday, August 11, 2013

Οικονομία, Ασφάλεια, Διακυβέρνηση

Ο Πλάτωνας και η αρχαία ελληνική παράδοση μας διδάσκουν ότι η Οικονομία η Ασφάλεια και η Διακυβέρνηση είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες για την ευημερία του κράτους και των πολιτών του.

Η εμπλοκή της κυβέρνησης στην Οικονομία (Τράπεζες, Ηλεκτρισμός, Τηλεπικοινωνίες, Ύδατα, Συγκοινωνίες, Φυσικό Αέριο, Υγεία, Καζίνο, Μεγάλες Επενδύσεις, Εκπαίδευση, Τρόικα κ.λ.π.), η ανάθεση του Υπουργείου Άμυνας στον επαγγελματία Υπουργό που μας άφησε επί προηγούμενης θητείας του χωρίς νερό, ο διορισμός ενός βοηθού γενικού εισαγγελέα που μέχρι προχθές ασχολείτο κάπου μεταξύ της επικίνδυνης ζώνης του πλουτισμού και της πολιτικής, και η συνεχιζόμενη παρουσία στους κρατικούς θεσμούς των περισσότερων συνυπεύθυνων που δεν απότρεψαν τις πρόσφατες τραγωδίες, συμπεριλαμβανομένων πολλών βουλευτών που εξακολουθούν να λαϊκίζουν χρησιμοποιώντας «πολιτικά κριτήρια» αντί τον ορθολογισμό, αποτελούν κακούς οιωνούς για βελτίωση της κατάστασης.

Αυτά σίγουρα δε σημαίνουν ότι το κράτος θα πρέπει να βιαστεί να ιδιωτικοποιήσει εν μέσω οικονομικής κρίσης και σε εξευτελιστικές τιμές τους οργανισμούς που ελέγχει. θα πρέπει όμως να προετοιμάσει την απεμπλοκή του εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή τιμή όταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν. Ούτε ότι θα πρέπει να διώξει άμεσα κάθε γλοιώδη κρατικό αξιωματούχο. Απλά, ότι θα πρέπει να αλλάξει τα κριτήρια με βάση τα οποία απονέμει τα κρατικά αξιώματα.

Η Τρόικα, οι ξένοι σύμβουλοι, επενδυτές, δανειστές και διαμεσολαβητές επιδιώκουν τα δικά τους συμφέροντα. Χρειάζονται κρατικοί αξιωματούχοι με την ικανότητα και τη θέληση να μεριμνήσουν για τα συμφέροντα του τόπου και των πολιτών του..

Sunday, March 31, 2013

Τι χρειάζεται να γίνει και δεν γίνεται


Ενώ οι διάφοροι ηγετίσκοι, υπουργίσκοι, βολευτίσκοι κ.ο.κ.  εξακολουθούν να περιφέρονται στα κανάλια και τις τηλεοράσεις με πρωταρχικό σκοπό να κερδίσουν πόντους και να ξεπλύνουν τις δικές τους ευθύνες για την πρωτοφανή οικονομική καταστροφή υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν. Κύριο μέλημα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος:

  1. Η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να ξαναενοχλήσει τις καταθέσεις. Η επιβολή οποιουδήποτε κουρέματος σε υγιή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα δημιουργήσει και σε αυτά ανυπέρβλητα προβλήματα ρευστότητας.
  2. Οι θέσεις των διαφόρων αξιωματούχων ότι η Κύπρος θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ δεν πείθουν όταν ο κόσμος όλος διεθνώς υπολογίζει και συστήνει διαφορετικά. Ούτως ή άλλως οι δηλώσεις των Κυπρίων αξιωματούχων δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης αξιοπιστίας. Η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι ακόμη και στην περίπτωση που αποφασιστεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ οι πολίτες και οι καταθέτες γενικά θα διατηρήσουν το δικαίωμα να διατηρούν τις καταθέσεις τους σε ευρώ.
  3. Θα πρέπει να υποχρεωθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναρτούν σε εύκολη πρόσβαση από το κοινό τους δείκτες φερεγγυότητάς τους ώστε οι καταθέτες να γνωρίζουν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
  4. Έκδοση κρατικών ομολόγων αναπτύξεως σε ευρώ με κυμαινόμενη απόδοση με βάση τον δείκτη ανάπτυξης της οικονομίας (GDP indexed bond) τα οποία να διοχετευθούν πρώτιστα σε οικονομικά βιώσιμα κρατικά έργα υψηλής απόδοσης και εσωτερικής προστιθέμενης αξίας.
  5. Πρέπει να απελευθερωθούν οι δυνάμεις των πολιτών για αντιμετώπιση της κρίσης. Κανένας και τίποτα δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερα από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και θα πρέπει το κράτος να συνεισφέρει με την άρση όλων πλιν των εντελώς απαραίτητων εμποδίων: Άμεση έκτακτη απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ακόμη και με την κατάργηση νομοθετικών ρυθμίσεων, για μικρές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων ωραρίων, ξεπουλημάτων, πολεοδομικών ή περιβαλλοντικών αδειών κ.ο.κ. Ούτως ή άλλως πολλοί επιτήδειοι δεν τα τηρούν χωρίς ουσιαστικές συνέπειες.


Επικαιροποίηση 9.4.2013

Ο πανικός που κυρίευσε τους καταθέτες στα συνεργατικά ιδρύματα την Παρασκευή 7.4.2013 είναι ενδεικτικός της απουσίας έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού από τους αρμοδίους αλλά και της αναξιοπιστίας τους. Οι δηλώσεις αξιωματούχων των ΣΠΕ καταδεικνύουν  ότι ακόμη και άνθρωποι που υπηρετούν σε ανώτατα αξιώματα είτε δεν έχουν κατανοήσει τα πραγματικά προβλήματα είτε ακόμη νομίζουν ότι μπορούν να ξεγελούν τον κόσμο:
1.   Τα προβλήματα της οικονομίας της Κύπρου οφείλονται σε μεγάλο βαθμό, τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό, αλλά και στα νοικοκυριά, σε υπερβολικό δανεισμό. Η προσμονή ότι θα υπάρξει ανάπτυξη με τη μείωση των επιτοκίων και κατά συνέπεια την αύξηση του δανεισμού είναι λανθασμένη.
2.    Το κράτος, εν’ όσο η Κύπρος παραμένει στην ευρο-ζώνη, έχει ελάχιστα περιθώρια νομισματικής πολιτικής και καθορισμού των επιτοκίων. Το επιτόκιο αποτελεί το κόστος του χρήματος. Εφόσον τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις αποφάσεις του euro-group είναι η απώλεια εμπιστοσύνης των καταθετών και ο βασικός κίνδυνος που απειλεί σήμερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η φυγή καταθέσεων, τότε για να υπάρξει ισορροπία προσφοράς και ζήτησης χρήματος τα επιτόκια θα πρέπει να αφεθούν να αυξηθούν σύμφωνα με τις δυνάμεις της αγοράς. Σε αντίθετη περίπτωση κάθε μέρα που περνά θα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η εξομάλυνση της κατάστασης και η άρση των περιορισμών διακίνησης κεφαλαίων.
3.  Η πολιτική του Συνεργατισμού να μειώσει τα επιτόκια σε όσους έσπευσαν πανικόβλητοι να σπάσουν γραμμάτια προθεσμίας,  αποτελεί αξιοποίηση της ευκαιρίας μείωσης των κόστων του. Ενέχει όμως τον κίνδυνο ότι ο Συνεργατισμός θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διατήρηση περιοριστικών μέτρων διακίνησης κεφαλαίων ακόμη και όταν αυτά θα σταματήσουν να χρειάζονται. Εν πάση περιπτώσει, ο Συνεργατισμός δεν πρέπει να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού πριν υπάρξει εξομάλυνση της κατάστασης.


Επικαιροποίηση 20.4.2013:


Η μαρτυρία του Χρίστου Πατσαλίδη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής όντως αποκαλυπτική:
  1. Το Υπουργείο Οικονομικών εισηγήθηκε την αποδοχή του κουρέματος του ελληνικού δημόσιου χρέους, που στοίχισε στις κυπριακές τράπεζες €4.5 δισεκατομμύρια, διότι, είπε, αν πτώχευε η Ελλάδα θα κατάρρεε και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και θα χάνονταν €25 δις. δανείων που παραχώρησαν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα. Ο κ. Πατσαλίδης δεν φαίνεται να κλήθηκε να αποκαλύψει τις εκτιμήσεις του για την πιθανότητα να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει.
  2. Το θέμα της στήριξης της Λαϊκής Τράπεζας τέθηκε ενώπιον της Βουλής που συμφώνησε διότι η άτακτη χρεοκοπία της θα είχε ως αποτέλεσμα να ενεργοποιείτο το σχέδιο προστασίας ασφαλισμένων καταθετών κάτω από €100,000 που υπολογίστηκε στα €7.5 δις. Ωστόσο το ταμείο είχε μόλις €800 εκατ. γεγονός που θα οδηγούσε σε χρεοκοπία το κράτος. Ο κ. Πατσαλίδης δεν φαίνεται να κλήθηκε να αποκαλύψει τις πιθανότητες ανάκτησης των €7.5 δις από το κράτος στην περίπτωση χρεοκοπίας της Λαϊκής.

Θέση: Ούτε η Ελλάδα θα πτώχευε αν η Κύπρος απαιτούσε από την Ε.Εν. την στήριξη των Κυπριακών τραπεζών από το ελληνικό κούρεμα ως προϋπόθεση για τη συγκατάθεσή της, ούτε η Κύπρος θα χρεοκοπούσε αν δεν στήριζε την Λαϊκή.  Τουναντίον, η Κύπρος έχει χρεοκοπήσει ακριβώς επειδή οι ενέργειες του κράτους στα δύο πιο πάνω καθοριστικά θέματα ήσαν πραγματικά λανθασμένες. 



Επικαιροποίηση 6.5.2013:

Σύμφωνα με την μαρτυρία του πρώην Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή ούτε οι τράπεζες, αλλά ούτε και το κράτος, αντιλήφθηκαν τις επιπτώσεις από το ελληνικό κούρεμα!  Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κάποιος τη μαρτυρία αυτή. Πόσο δύσκολο είναι για μια τράπεζα να γνωρίζει  ανά πάσα στιγμή το χαρτοφυλάκιο των αξιών που κατέχει; Εκτός και ένα βρισκόμαστε ενώπιον της αποκάλυψης ακόμη μίας τραπεζικής απάτης:
Όπως έχει δημοσιευτεί, οι διοικητικοί σύμβουλοι των τραπεζών είχαν στη διάθεσή τους τραπεζικές διευκολύνσεις εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ. Κανένας όμως δεν έχει εξηγήσει για ποιο σκοπό ένας διοικητικός σύμβουλος χρειάζεται αυτές τις διευκολύνσεις. Ας υποθέσουμε ότι ένας διοικητικός σύμβουλος μιας τράπεζας έχει στη διάθεσή του αυτά τα λεφτά και η δουλειά του είναι να παίρνει αποφάσεις για την αγορά ελληνικών ομολόγων. Εάν έχει τις γνώσεις και τις ικανότητες να δημιουργεί κέρδη για τους μετόχους της τράπεζας από μια τέτοια δραστηριότητα, σε κάποια φάση θα σκεφτεί ότι σίγουρα μπορεί να δημιουργήσει παρόμοια κέρδη για τον εαυτό του, χωρίς να είναι αναγκασμένος να τα μοιραστεί με του μετόχους της τράπεζας. Χρησιμοποιεί λοιπόν τις τραπεζικές του διευκολύνσεις για να κάνει το δικό του παιγνίδι. Το ερώτημα που τίθεται είναι ο βαθμός δυσκολίας που υπάρχει να μεταφέρει τις αξίες αυτές από τον προσωπικό του λογαριασμό σε εκείνο της τράπεζας, όταν πλέον είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξουν κέρδη αλλά ζημιές. Αλήθεια, πόσο δύσκολο ήταν; Και γιατί άραγε, όπως δημοσιεύεται,  έχουν διαγραφεί μερικές δεκάδες χιλιάδες αρχεία από τα ηλεκτρονικά συστήματα της Τράπεζας Κύπρου που σχετίζονταν με τις συναλλαγές ελληνικών ομολόγων;


Thursday, March 28, 2013

Χθεσινή συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στο Σίγμα

Ο άνθρωπος που μας είπε ότι το κούρεμα καταθέσεων είναι μια ανόητη ιδέα άρχισε να μασάει τα λόγια του. Δεν την παρακολούθησα όλη τη συνέντευξη. Ο κ. Σαρής διετέλεσε πρόεδρος της Λαϊκής. Οι δημοσιογράφοι καλά κάνουν  να ξεσκαλίσουν τα κίνητρά του. Σε καμιά περίπτωση μην τον αφήσετε να επιβάλει κούρεμα καταθέσεων σε υγιή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Θα δημιουργήσει και σε αυτά πρόβλημα ρευστότητας. Ούτε μεγαλύτερες φορολογίες στους τόκους. Αρκετοί ξένοι θα πάρουν τις καταθέσεις τους στην Ελβετία και τη Γερμανία δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Εάν θέλουμε να καλύψουμε τις ζημιές των ταμείων προνοίας η καλύτερη λύση είναι η αύξηση του φόρου εισοδήματος σε όλους τους εργαζομένους. Για τις υπόλοιπες ζημιές και αυξημένες ανάγκες του κράτους είναι καιρός να προχωρήσει και το μοναδικό μέτρο του μνημονίου που δεν ψηφίσθηκε ακόμη: H αύξηση της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας. Οι βουλευτές πρέπει είναι μεγάλοι γαιοκτήμονες τελικά. Η μήπως περνούν ονειρεμένες φθηνές διακοπές στα ξενοδοχεία;

Monday, March 25, 2013

Better a deal than no deal

Better a deal than no deal. The damage inflicted on Cyprus by the ineptitude and malevolence of euro-group politicians and the troika is of catastrophic proportions. Cyprus has to pick up the pieces and carry on. Cyprus will not go down the drain. We have good, hard working, adaptable people. No crisis can wipe out the opportunities. The message of troika and the euro-group is loud and clear: Make sure that you do not get into trouble because if you do, and ask for our help, we will make sure it becomes your worst nightmare...And you will get into trouble because we have been rigging the game all along.

European citizens should take a hard look at what the EU has come to under the auspices of the current German political leadership: Disaster Capitalism and Shock Therapy. This time it was Cyprus' turn. Unless the citizens of Europe rediscover what democracy, solidarity and free markets are all about, neither Spain nor Italy, nor France, nor Germany itself will be spared.


Update, 27.3.2012:

Some people just do not get it:

  1. Cypriot banks were forced by political decisions in the euro-group to accept a haircut of their Greek sovereign debt holdings in 2011 that amounted to loses of €4.5 billion. This loss comes to more than €4500 per Cypriot citizen. I do not have the data for Germany's contribution but I would be surprised if it came down to anything more than €50 per German citizen.
  2. Unlike German banks that were holding Greek government bonds as a speculative investment, Cyprus Banks were rightfully holding their liquidity in Greek sovereign bonds because Greece was one of their major markets. All evidence suggests that German Banks, acting on privileged information from the German Government, unloaded a large portion of their holdings in Greek Sovereign Debt. Then, the German Government demanded PSI (Private Sector Involvement)!!!
  3. As a result of this loss Cyprus Banks and the Cyprus Government were subsequently downgraded to junk status, in effect cutting them off the markets for their necessary re-capitalization.
  4.  Cyprus had no other option but to seek financial support for its banking institutions, from the euro-group.
  5. Instead of the euro-group providing financial assistance for the collateral damage inflicted by their previous bad decisions they decided to go after depositors on the pretext that a lot of them were Russian and that Cyprus' business model is defunct! Cyprus never had a single year of recession from 1960 to 2011 with the exception of the year of Turkish invasion in 1974.
  6. This led to a bank run and the paralysis of the Cypriot banking system. At the same time Germany enjoys a lower cost of government borrowing as evidenced by the near zero German Government Bond yield at the expense of Spain's and Italy's which is rising as capital flees from the euro-zone periphery to the core. All along they claimed that Cyprus was not systemic and the bank deposits haircut would not affect other markets!
  7. If the euro-group provided all the necessary €17 billion for the required liquidity bail out assistance of Cyprus, the loan contribution of the German Government would have amounted to less than €70 per German Citizen. This is 64 times less that what the euro-group shamelessly charged the average Cypriot citizen for the Greek bail out, but they refused to do it and opted instead to sink Cyprus and the euro-zone into this mess!

Update 28.3.2013:

The German political leadership have better rethink what they have unleashed with their decisions on the bail out package for Cyprus. It is not the Cyprus business model they are proving defunct. This new weapon of mass destruction must be contained and controlled before causing any more damage and suffering to millions of people. I am nobody. I wake up early in the morning and for the past couple of weeks I watch hits coming to this blog from at least 60 countries. The world is watching. Germany has the weight, the interests and the means to make amends and whatever else is necessary. They should just do it. They are adamant. They will not. Germany will not yield to pressure.

I know you do not care about my opinion. What about 
Clive Crook's ? :

{Bailout fatigue says: “The Cypriots got themselves into this mess, and they should get themselves out. We’ll lend them a bit more, but only if we’re sure they’ll pay us back.” Cyprus didn’t get itself into this mess. It joined the euro system in 2008 with low public debt and a clean bill of health from EU governments (back then, not a word was said about shady Russians). Its banks are in trouble not because they accepted too many overseas deposits but because they bought too many Greek bonds -- an investment sanctified by international banking rules (which called such investments riskless) that was destroyed by the EU’s ham-fisted resolution of 
Greece’s threatened default.}

Update 29.3.2012: The whole story. An Interview with Athanasios Orphanides

"Though Cyprus only hit the front pages in the last month, its crisis has been years in the making. Athanasios Orphanides was governor of the Central Bank of Cyprus from 2007 to 2012, giving him a seat on the European Central Bank's governing council and oversight of Cyprus' banks. In an interview with The Economist, Mr Orphanides gives his views on how the crisis came about: exposure to Greece and the global financial crisis; decisions by the former communist government (with whom Mr Orphanides had a strained relationship); and flawed decisions by Europe's governments."

I wished Mr. Orphanides co-operated better with the government and exercised better supervision of Cyprus Banks. If the government did not listen he should have resigned in order to at least warn and alarm the public.  I very much doubt that he or anyone else warned the president of Cyprus of the actual exposure of Cyprus Banks to the Greek PSI and the proper course of action. I guess the president thought that the German government had done the job right and arranged for everyone involved to contribute in a fair way for the bailout of Greece. That is no excuse for him. He often expressed thoughts that proved him naive. Now Mr. Orphanides is a professor at MIT. What are the options for the people in the Cyprus financial services industry or the thousands of businesses and individuals that have lost their deposits and will soon have to shut down their business?

Some eurocrats keep repeating that the EU institutions will help Cyprus recover from this. They seem to forget that their job was to prevent this mess to begin with. They forget that their job was to raise a voice when the German government decided to swindle €4.5 billion out of Cypriot Banks for the Greek PSI and subsequently send a bill of €4500 to every Cypriot. They want to forget that their job was to make amends for the previous mistakes and not sink Cyprus into this mess by allowing the German government to demand that Cyprus should pay an extra €6000 per citizen as their own contribution, as a prerequisite for any help.  I very much doubt that by now they have any power or the means to help Cyprus, even if they really want to.

Germany wants to teach Europe who is really in charge.



Update 31.3.2013

Joseph Goebbels, Reich Minister of Public Enlightenment and Propaganda,  would be very proud of Dr. Schauble - exploiting the lowest instincts of the German people (racism, xenophobia, class envy and insecurity), aggressively pursuing Germany's economic claims sooner rather than later: The German taxpayer will not bail out the mistakes of rogue banks and governments in the rest of the Eurozone. The Cyprus business model is unsustainable and defunct. It is immaterial that the Cyprus business model never had a single year of recession from 1960 to 2011, with the exception of 1974, a year of war and occupation. It is immaterial that the banks of Cyprus went bankrupt because of German policies demanded the Private Sector Involvement for the bailout of Greece, without the due compensation to the ones unfairly harmed. It is immaterial that the blackmail for an immediate deposit haircut would sink thousands of businesses and individuals into collapse and despair. What matters is that Germany wins. What matters is that Blitzkrieg proved once again to be a great success. Never admit mistakes, never acknowledge ulterior motives. The truth is that denial will not help neither Dr. Schauble nor Germany, neither Cyprus nor Europe..


CONCLUSION

If Germany does not really care about the Euro, why should Cyprus? Cyprus is tiny to do anything about it.

Remember the annexation of Czechoslovakia? Remember the invasion of Poland? Remember how some European nations supported the Nazis. Remember how most of Europe did not raise a voice to great injustice?

Germany seems to be back pursuing the dogma of "Deutschland Uber Alles" inflicting upon what they seem to regard as "inferior" nations unprecedented economic calamity and human suffering.  Continental Europe is once more in a state of complete confusion and disarray unable to react, paralysed by conflicting national interests, disrespect of the principles of democracy, solidarity or legal order, incompetent EU officials and institutions. The USA, UK and Russia should seriously re-consider the means to put Germany back on a short leash before it is too late.



Update 3.4.2013

Banned from the Economist Online
If Dr. Schauble and his gang could pull this one on Cyprus without any European Government or Institution wanting or managing to resist, why should I be surprised if my opinion was banned from the Economist Online? I am not. I am just thankful that the Economist allowed me to express my opinion to the thousands of their subscribers while it lasted. I can imagine what kind of pressure might have been exercised to the Economist from the German Government. No hard feelings. I can understand. Thank you Economist.


You can see here below my comments that have been removed from the Economist Online:

CommentsModerator@economist.com via s264691nj3sl221.uspswy6.savvis.net 
02:03 (10 hours ago)
Dear Ioannis Economides,

Your account has been suspended on The Economist Online.

Thanks,
  Comments Moderator
  Economist Online

The attached comment, posted under the pen name Ioannis Economides, has been deleted from The Economist online.  The comment was removed because it breaks our comments policy:

http://www.economist.com/legal/terms-of-use#usercontent

We remind you that repeated violation of our comments policy may result in your being blocked from posting comments on The Economist online.


Yours sincerely,

Comments Moderator The Economist online


Your comment:

Christofias was living in his world of communist dream land. That was no
reason to swindle the Cyprus Banks. The rest of the eurogroup were minding
their own interests. They did not have that much to loose and the PSI was
reducing their own bill. It was not the Cypriot banks that were
speculating...it was the German ones!

It is not my paragarph, but the bloomberg's collumnist:
http://www.bloomberg.com/news/2013-03-27/cyprus-s-plan-b-is-still-a-disa...
[1]

Apparently he was not asleep while taking finance 101.

Sovereign debts are supposed to be considered low risk...that is until
politicians change their mind.


[1] 
http://www.bloomberg.com/news/2013-03-27/cyprus-s-plan-b-is-still-a-disaster.html#disqus_thread

The attached comment, posted under the pen name Ioannis Economides, has been deleted from The Economist online.  The comment was removed because it breaks our comments policy:

http://www.economist.com/legal/terms-of-use#usercontent

We remind you that repeated violation of our comments policy may result in your being blocked from posting comments on The Economist online.


Yours sincerely,

Comments Moderator The Economist online


Your comment:
Better a deal than no deal. Cyprus will come back.

The attached comment, posted under the pen name Ioannis Economides, has been deleted from The Economist online.  The comment was removed because it breaks our comments policy:

http://www.economist.com/legal/terms-of-use#usercontent

We remind you that repeated violation of our comments policy may result in your being blocked from posting comments on The Economist online.


Yours sincerely,

Comments Moderator The Economist online


Your comment:

Sunday, March 24, 2013

Cyprus Crisis


The Germans swindled out of Cyprus Banks  €4.5 billion (€4500 / citizen)  to bail out Greece and they now caused a bank run because they did not want to live up to the single currency basics! Capital is fleeing to the eurozone-core and the ECB is being toyed into implementing bankruptcies and capital controls wiping out billions on the pretext that it is Russian money! It is not our money we are trying to protect. Nor even Cyprus' credibility. It is the eurozone's credibility which is at stake here. We are into a currency union and the European Institutions allow the German government to order the ECB what to do at Germany's benefit. It would have cost them nearly nothing to provide stability but they just would not get it. This is madness, but there is nothing that Cyprus can do to stop them.

This is not about Cyprus any more. Actually it has never been. Cyprus is tiny to do anything about it. Cypriots were made to pay €4500 each for the bail out of Greece and they are now being forced to contribute another €6000 each. All this because the German government would not contribute €100 per German citizen to provide the necessary stability! The only way this could be walked back by now would be to re-capitalise Cyprus Banks with German money and allow anyone to withdraw their deposits. It should not cost the Germans more than €1000 each.

Clarification 26.3.2013: The maximum of  €1000/ German citizen is not a net cost. It would replace deposits fleeing and earn interest assuming a worst case scenario of all €80 billion deposits fleeing to perceived safety. Most of them would end up in eurozone countries anyway. The actual cost would have come down to far less than €100/ German citizen. Such an announcement would not have caused a bank run to begin with and the requirements would have been much much less.

Clarifications 27.3.2013: Please read the comments below by clicking on "comments"

Friday, March 22, 2013

Πακέτο «Διάσωσης» της Κύπρου-νηφαλιότητα

  1.  Η Κύπρος θα πρέπει να αποδεχθεί τις απώλειές της και να μην προσπαθεί να πετάξει καλά λεφτά πίσω από ζημιές που δεν μπορούν να ανακτηθούν
  2.  Προσπάθεια διατήρησης του εταιρικού φόρου στο 10%, ώστε να διατηρηθεί το υφιστάμενο κίνητρο για προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων.  Οι τράπεζες κάποτε θα ανακάμψουν, ώστε οι ξένοι καταθέτες να τις εμπιστεύονται για τις καταθέσεις τους, τα κίνητρα όχι, εάν συμφωνηθούν στο πακέτο.
  3. Μεγαλύτερο κούρεμα στις καταθέσεις των τραπεζών που κινδυνεύουν άνω των €100,000. Οι μεγαλύτεροι καταθέτες  θα πρέπει να αποδεχθούν ότι το Κυπριακό κράτος ουδέποτε εγγυήθηκε καταθέσεις άνω του ορίου αυτού. Ούτως ή άλλως πολλοί θα φύγουν.

Επικαιροποίηση 16:00: Επιτέλους, κάποιες λογικές φωνές http://www.sigmalive.com/news/local/36494

Thursday, March 21, 2013

Germany and its brethren satellite partners have been committing hubris for quite some time now. Could the reaction of the people of Europe to the EU’ s bail out formula for Cyprus be their Nemesis?


Let me tell you a story:

In ancient Greece, in line with the primary goal of one knowing himself and finding harmony and balance, Hubris (Ύβρις) was considered a major unethical act. One committed Hubris when he arrogantly overestimated his abilities or strength, defied his mortal nature and other weaknesses, and used his power to humiliate his victim(s) for personal gratification.

Germany has been preaching their superior business model for quite some time now to the point that German politicians, and the German public at large, think by now that Cyprus’ business model is inferior and should be dismantled.  They think that every country should have a high corporate tax rate and that a large international banking and financial services sector, like Cyprus’ is “unsustainable”. They conveniently forget that their own industrial sector is many times multiple of their own domestic demand which means that it is dependent on exports to other countries. In general, they conveniently forget that if Germany is to be making a trade surplus some other countries, like Cyprus, must be making a trade deficit and that if they insist to keeping that surplus to themselves they will be aggravating world (and Eurozone) trade imbalances. If you feel you need to understand what I am talking about a bit better check this or this. Any way, they feel so much superior that they derive pleasure at any opportunity to humiliate weaker countries like Cyprus. They would not care if by giving a haircut to the Greek sovereign debt, in the way they wanted the private sector to participate, they would cause the Cypriot banks a huge loss of €4.5 billion. They would not care if by blackmailing the government of Cyprus to accept their proposals they would damage the reputation of the Cypriot banking sector or set the stage for a bank run, multiplying the original liquidity problem. which was caused by their own previous bad decisions. In this sense they have been committing Hubris.

The Gods would send to the one committing Hubris the Hatei (Άτη) which meant the blinding of the mind. Hatei looks surprisingly similar and fits the modern day concept of “hate”. Hatei would make the one committing Hubris to indulge into more of such acts until he would make a major foolishness or mistake.

The Eurogroup’s bail out plan for Cyprus was a major foolish mistake. In their indifferent and malevolent attitude towards the damage inflicted to Cyprus, they forgot they were damaging the trust of depositors necessary for the functioning of the modern banking system, whereby deposits are lent to long term debtors. If you do not believe me you may read this or this (and watch the related video).

Such a mistake would cause Nemesis, the rage and revenge of the Gods.

The reaction of the worldwide markets and press expresses the rage and revenge of the Gods. Again, if you do not believe me, then watch this or read this.

The Nemesis would then result in the Tisis (Τίσις), the punishment and the destruction of the one committing Hubris. 

That remains to be revealed!

So, our German and brethren satellite partners. Beware how far you want to push this. You may manage to humiliate Cyprus and its people to your gratification, in the same way you have been humiliating Ireland, Portugal and Greece. But your turn will not be far away. We have come a long way since ancient Greece, but the nature of neither human beings nor Gods has really changed!

I will fill in the missing links later today.

Update 22.3.2013: Most Cypriot politicians are in complete confusion and disarray.  I have to focus on how I can be of some help. I will not be filling the missing links but this is a general assortment: http://economcy.blogspot.com/2013/03/in-cyprus-europe-sets-new-standard-for.html

Update 23.3.2013: Cypriot politicians have finally realized that Cypriots have to cut our losses  and carry on. Just in case in all this noise you missed the signal here it is what happened:

  1. German politicians continue to be making a big fuss about the "inferior" Cyprus business model and in their "superior" logic consider it a big sacrifice for the German people to contribute to the bail out package for Cyprus.
  2. The EU decided to contribute to the bail out package for Cyprus €10 billion and blackmailed the government of Cyprus into inflicting a €6 billion deposit haircut on Cyprus. This caused a bank run in Cyprus and continues to be a threat for bank runs across the whole of the euro-area periphery.
  3. The contribution of Germany to this package is 30% of the €10 billion, i.e. €3 billion. Germany has a population of more than 80 million. The contribution of Germany amounts to less than €40 / citizen. Morons like this German politician (?) think that the German citizen was asked to pay €2000 each: http://www.youtube.com/watch?v=aETfqi9OREA
  4. In the EU bailout for Greece, Cyprus Banks were inflicted a haircut on their assets of Greek sovereign debt amounting €4.5 billion. Cyprus has a population of one million. That came to a contribution of €4500 per Cypriot citizen, which they paid without a breath about their loss. That is in addition to the Cyprus' government contribution which I assume was a minor two digit contribution per citizen.
  5. In the bailout package for Cyprus, Cyprus' blackmailed contribution of €6 billion amounts to €6000 per Cypriot citizen!
  6. Here is what is wrong with this world: http://economcy.blogspot.com/2012/12/the-solution-to-euro-zone-troubles-just.html
  7. What is next Germany? Rebuilding the crematoriums to burn all Cypriots because they can make money as well as you can???
Just wondering. Could this whole mess be the result of communication failure in the modern-day multilingual babel-tower project, the EU? In the Anglo-Saxon sphere of influence one billion means one thousand million. In Germany and continental Europe one billion means one million million! I hope this is an honest ignorant mistake and they now have the courage to admit it and walk it back!

Wednesday, March 20, 2013

In Cyprus, Europe Sets a New Standard for Stupidity


Stupidity: http://www.bloomberg.com/news/2013-03-19/in-cyprus-europe-sets-a-new-standard-for-stupidity.html#disqus_thread

                 http://www.bloomberg.com/news/2013-03-27/cyprus-s-plan-b-is-still-a-disaster.html#disqus_thread

                 http://www.financialmirror.com/research-details.php?rid=25407&rt=News

                  http://blogs.reuters.com/hugo-dixon/2013/04/03/cyprus-bank-resolution-a-bad-joke/

Or something else: http://www.cyprus.com/cyprus-bailout-stupidity-short-sightedness-something-else-.html

Blackmail: http://www.bloomberg.com/news/2013-03-19/cyprus-blackmail-risks-eu-slow-death-orphanides-says.html


Suicide strategy: http://video.ft.com/v/2238995714001/Cyprus-threatens-suicide-strategy

Analysis: http://www.bloomberg.com/video/orphanides-concerned-about-cyprus-aid-from-russia-IFZ9BtVDSiixIHkXrHlHJw.html

               http://www.bloomberg.com/video/ebf-says-cyprus-levy-rejection-positive-development-U~kRARldSAmeSpTFJDAmYg.html

               http://www.reuters.com/article/2013/03/21/us-eurozone-cyprus-banking-size-idUSBRE92K0YK20130321

               http://europeansting.com/2013/03/25/why-and-how-germany-had-it-again-its-own-way-in-cyprus/

The rebirth of Joseph Geobbels: http://www.bloomberg.com/video/average-cyprus-savers-richer-than-germans-cdu-says-LzB7E8DMS0i3If9FNt75FQ.html

There are better alternatives: http://blogs.reuters.com/felix-salmon/2013/03/19/a-much-better-alternative-for-cyprus/

And there could be solutions: http://www.bbc.co.uk/news/business-21856016


Monday, March 18, 2013

Οι αγορές απαιτούν από το Κυπριακό Κοινοβούλιο να καταψηφίσει το πακέτο διάσωσης της Κύπρου


Οι αγορές άνοιξαν σήμερα στην Αυστραλία με τη μεγαλύτερη πτώση του ευρώ από την αρχή του έτους, πράγμα που αποδίδεται σε κρίση εμπιστοσύνης του τραπεζικού συστήματος της Ευροζώνης λόγω του κουρέματος καταθέσεων στην Κύπρο. Οι αγορές αναμένουν από το Κυπριακό Κοινοβούλιο να απορρίψει το πακέτο διάσωσης της Κύπρου ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των τραπεζών της ευροζώνης: Bloomberg TV . Τα προβλήματα της Ευροζώνης θα πρέπει να τα λύσει πρώτιστα η Γερμανία και όχι η Κύπρος.  Εάν οι Γερμανοί πολιτικοί θέλουν να χειραγωγήσουν το ευροσύστημα η Κύπρος δεν είναι σε θέση να τους σταματήσει, είτε αποδεχθεί τους ανόητους όρους τους είτε όχι: Eurozone Crisis Explained