Search This Blog

Friday, September 11, 2015

Η Μόρφωση είναι θέμα συμπεριφοράς

Ένα ενδιαφέρον άρθρο από τον tzivas.g@politis-news.com στο χθεσινό Πολίτη μπορεί να δώσει κάποια λογική εξήγηση γιατί οι «αγράμματοι» γονείς μας κατάφεραν, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες τους να προοδεύσουν, ενώ οι καταρτισμένοι με πολλά πτυχία  νέο-κύπριοι δε φαίνεται να έχουν τη στοιχειώδη ικανότητα να διαχειριστούν όσα κληρονόμησαν: «Η μόρφωση, είπε, είναι θέμα συμπεριφοράς».

Ο ορισμός του μορφωμένου ανθρώπου, όντως αποκαλυπτικός. Εκείνο που με εξέπληξε, ως ερασιτέχνη λάτρη της Σωκρατικής φιλοσοφίας, είναι το γεγονός ότι ο ορισμός αυτός μου είχε διαφύγει, τόσο κατά τα μαθητικά μου χρόνια, όσο και μεταγενέστερα όταν ξαναπροσπάθησα να καταλάβω καλύτερα τα όσα αποδόθηκαν από τον Πλάτωνα στο Σωκράτη. Δεν άργησα να ανακαλύψω ότι λανθασμένα ο ορισμός του μορφωμένου ανθρώπου στο άρθρο του Πολίτη αποδίδεται στο Σωκράτη, ενώ ανήκει στον Ισοκράτη.


Το διαδίκτυο αποτελεί ένα τεράστιο βήμα στη δυνατότητα των ανθρώπων να αποκτούν γνώσεις, να αυτο-διδάσκονται και να μορφώνονται.  Αποτελεί όμως και πηγή παραπληροφόρησης που τείνει να επαναλαμβάνεται ως «copy-paste» χωρίς αναφορά σε πηγές. Η καλλιέργεια της  κριτικής σκέψης, η έρευνα και η τάση για επιβεβαίωση των πληροφοριών, νομίζω θα μπορούσαν να προστεθούν στον ορισμό του Ισοκράτη για το μορφωμένο άνθρωπο . Ταυτόχρονα, η Σωκρατική επίγνωση του «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα» παραμένει αναλλοίωτη για όσους επίδοξους μορφωμένους.

No comments:

Post a Comment